I vår IVF-behandling ska vi genomföra ett ERA-test för att med största tolerans bestämma när det är mest lämpligt att göra en insättning. Detta görs eftersom min sambo är 40-plus vill vi inte genomlida några missfall eller andra förseningar i vår önskan att bli gravida. Det vill inte någon kvinna men i yngre åldrar har jag fattat det som att fönstret för en insättning är större. Det är ju väldigt individuellt men för detta inläggs förtydligande, generaliserar jag.

Fåtal ställen i Sverige

I Sverige kan man bara göra ERA-tester på ett fåtal ställen, i Uppsala och på Sturebadet i Stockholm, vilka bägge är privata. Det går inte att genomföra ERA-testet i landstingets regi och ERA-testet har bara kunnat genomföras i Sverige sedan fem år tillbaka. Då detta test heller inte ingår i Högkostnadsskyddet blir det en klassfråga om vilka som kan ta testet för att bättre förstå och underlätta sin graviditet. Dessutom visade det sig att Hannas livmodertapp sitter krångligt till och att livmoderhalsen är krokig, vilket gjorde att ingreppet behövde göras under nedsövning. Inga av klinikerna kunde göra det.

Var ska man vända sig?

Så var ska en svensk 40-årig kvinna kunna genomföra ett ERA-test idag om denna situation skulle uppstår? Jag tror inte att det går efter att ha frågat andra i liknande situation. Vår klinik i Ryssland svarade utan omsvep att de kan genomföra operationen under nedsövning. Vi skulle behöva få göra en oplanerad resa till Sankt Petersburg igen för detta ingrepp, men allt kan hända numer i denna process. Jag är i Ryssland när jag skriver detta och är återigen förvånad över den nivå av professionalism och pragmatism som råder här. Hanna har precis rullats in för ingreppet på OLGA-kliniken och jag är övertygad att läkarna kan utföra mirakel med den kunskap de besitter. I Ryssland finns såklart politiska problem, men det stoppar inte den privata sjukvården från att utföra mirakel med syfte att en graviditet ska fullföljas och resultera i ett livskraftigt barn.

Privat sjukvård

Denna erfarenhet med IVF i Ryssland har fått mig att gång efter annan inse att Sverige har en väldigt förlegad syn på både mödravård och privat sjukvård. Svenskar antar att svensk sjukvård ligger i topp i världen, att alla ska ha tillgång till samma nivå av sjukvård och att privata alternativ tar hutlöst betalt för sina tjänster. I vår process kan jag se att mannen är med som stöd, men gällande det medicinska är det uteslutande kvinnan som är i fokus. Med detta sagt blir det ett feministiskt argument att möjliggöra privat sjukvård för att minska kvinnors lidande och minska ojämlikheten mellan kvinnor från olika ekonomiska bakgrunder att skaffa barn när de själva känner sig redo för det.