Så är det dags igen för samtiden att ta ställning igen, för eller emot kärnkraften. Eftersom denna fråga har konstant dykt upp de senaste 30+ åren är det väl dags att ta ett långsiktigt beslut som alla kanske inte gillar, men är hållbart. Så vilket är det bästa beslutet för framtiden?

Vad är energislag?

Olika energislag finns för att skapa ett balanserat försörjningssystem för nationens behov. Det inkluderar alla som lever här och allt som konsumerar energi, främst el. Så väldigt förenklat kan man sammanfatta att: olika energislag producerar i slutändan el som sedan konsumeras av olika konsumenter. Varför räcker det då inte med ett energislag? Inget energislag är utan fel (än i alla fall) så beroende på omständigheter är det bra att kunna balansera mellan olika alternativ. Så, om energislagen producerar tillräcklig med el är väl alla glada? Jo, men här är en till skillnad mellan energislagen: vissa kan producera el medan gynnsamma omständigheter råder, medan andra kan skala upp produktionen efter behov.

Behovet

Är då behovet konstant året om? Nej, verkligen inte. Det är generellt ett betydligt mindre behov av el under sommaren vilket gör att den el som produceras i Sverige generellt sett går på export när andra länder drar ner sin produktion eller har energislag som inte levererar vid ett visst tillfälle. På det sättet förstås argumentet att man har energiexport årligen eftersom den el Sverige producerar är billigare på marknaden än den inhemska elen andra länder producerar1. På så sätt bidrar Sverige till en hållbar energiproduktion hos våra grannländer. Och behovet kan ändras och ändras hela tiden. Således är även frågan om skalbarhet av energislaget viktigt, dvs vilket energislag som kan skalas upp vid olika behov och hur görs det på ett miljövänligt sätt. Idag, den 14e februari 2021, har oljeverket i Karlshamn startats två gånger det senaste 8 månaderna. Detta ska jämföras med att det inte behövts startas alls sedan 2014 (enligt 1) och detta för att behovet ändrats under rådande vinterförhållanden när stora delar sv Sverige fått en köldknäpp som det elsystem som finns för resten av året inte klarat av att supportera. Till råga på allt har SVTs journalist 2 förespråkat att man inte ska utöva vardagssysslor som drar el när det behövs utan man ska vänta till gynnsammare läge. Hela diskussionen om vem som har tolkningsföreträde om vad man ska utöva vid tillfälle och intrånget på alla möjliga suspekta fascistiska tendenser går jag inte in på, men den vägen är farlig.

Förnybart vs hållbart

Något som inte tagits upp i diskussionen är att förnybara energislag inte alltid är hållbara. Visst låter det som en motsägelse: Ett energislag som hela tiden förnyas måste väl vara hållbart!? Enligt Forskning och Framstegs artikel 3 så är själva energislaget hållbart, men byggandet av infrastrukturen som används för att utvinna det är inte alltid hållbar. Författaren tar upp material som används både i vindkraftverk som är sällsynta metaller och kemikalier som används i solfångare. Dessa är självklart välkomna, men att skala upp utvinning av energi från dessa energislag medför påverkan på klimatet som inte talas om. Vi behöver återinföra begreppet hållbar energi för att utreda vilka energislag som faller under Brundtland-kommissionens hållbarhets-direktiv 4 i hela energislagets livscykel.

Framtiden då?

Med några av dessa frågor vill jag i detta första inlägg av troligen flera visa att det i framtiden inte är kärnkraft eller inte som är frågan, utan att frågor som ställts av betydligt intelligentare personer än mig måste besvaras för att kunna utreda vilket energislag och hur man utvinner det bör användas i framtidens energiförsörjning. Kort sammanfattat är dessa:

  • Är energislaget hållbart?
  • Är energislaget skalbart, både till antalet användare vid ett tillfälle och för yttre påverkan t.ex väder vid ett givet tillfälle?
  • Finns det en sund balans av energislag som kan konsumeras både då de yttre omständigheterna är goda för produktion av vissa energislag och när de yttre omständigheterna inte är det

Enligt min åsikt är det dessa tre grundläggande aspekter som behöver tillgodoses när politiker och elproducenter stakar ut vägen för framtidens energiförsörjning och de energislag som bör användas.


  1. DN Debatt 2021-02-14: https://www.dn.se/debatt/flera-partier-vilseleder-om-elsystemet-och-klimatet/  2

  2. SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull 

  3. FoF: https://fof.se/blogg/hallbar-energi-inte-fornybar-energi 

  4. Brundtland-kommissionens definition av hållbarhet: ”Utveckling som tillgodoser nuvarande behov, utan att ta bort möjligheten för framtida framtida generationer att tillgodose sina behov.”